BEVEZETŐ
Nézz utána, hogy minden napból, a legközönségesebb, sivár hétköznapokból is ünnepet csinálj, ha pillanatokra is. Egy jóindulatú szóval. Méltányos cselekedettel. Udvarias mozdulattal. Nem kell sok az emberi ünnephez. Minden napba belecsempészhetsz valamilyen varázsos elemet.”
(Márai Sándor)

A 2020. évi Országos Könyvtári Napok eseményei két jelentős évforduló köré koncentrálódnak. 30. születésnapját ünnepli az Informatikai és Könyvtári Szövetség, illetve 15. alkalommal kerül sor a könyvtári szakma legátfogóbb, legtöbb intézményt és résztvevőt megmozgató rendezvénysorozatára.

A Könyvtárak az emberekért – Ünnepeljünk együtt! projekt keretében a könyvtárak valamennyi korosztályra gondolva, eddigi együttműködő partnereik mellé újakat is bevonva tervezik a hét mozgalmas és tartalmas napjait. A tervezéskor mindenütt figyeltünk arra is, hogy népszerűsítsük azokat a törekvéseinket, amelyeket az elmúlt években sikerült megalapoznunk. A hét során bemutatásra kerülnek a sokszínű szolgáltatások, azok a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak érdemi támogatást. Szeretnénk minél több olyan személyt is elérni és megnyerni, akik életébe még nem épült be a rendszeres könyvtárlátogatás.

2019-ben a projekt keretében 1777 település 2101 intézményében 6234 eseményre került sor, amelyen 216 883 érdeklődő vett részt, ami kitűnően példázza a hazai könyvtári rendszer összehangolt működését a megyei könyvtáraktól kezdve az iskolai, felsőoktatási és országos szakkönyvtárakon át a kistelepülések könyvtári szolgáltatóhelyéig. Kívánjuk, hogy ez 2020-ban is így legyen, s a témakörökhöz kapcsolódva sikerüljön minden napba belecsempészni valamilyen varázsos elemet.

A projekt témakörei:

  • Ünnepeljünk együtt!

  • Történelmi időutazás

  • Nagy könyvtári beavatás

  • Az én könyvtárosom

  • Olvas az ország

  • Irány a természet!

Október 11-én Könyves Vasárnap. Ez a két szó mára szinte varázsszavakká vált, olyanokká, amelyek hatására a hét utolsó napján is kinyitnak a könyvtárak, hogy örömteli együttlétek részesei legyenek kicsik és nagyok. A figyelemfelkeltő, zenés, játékos könyvtárnyitók éppúgy hozzátartoznak ehhez a vasárnaphoz, mint a kiállítások, meseprogramok, könyvbemutatók, koncertek, vagy a bábszínházak bemutatói.

Bízunk benne, hogy az évforduló különösen ösztönzőleg hat a könyvtárak, könyvtárosok, olvasók összefogására. Az elmúlt időszak tapasztalatai bebizonyították, hogy nagy ereje van a közös gondolkodásnak, cselekvésnek, amiben nemcsak az emlékezésre, hanem a jövő továbbépítésére is számtalan program fogja ösztönözni a résztvevőket. Reménykedjünk, hogy nem akadályozza semmi az idei ünnepet.

Budapest, 2020. szeptember 7.

 

Ramháb Mária
elnök
Informatikai és Könyvtári Szövetség
Települések
Veszprém   Kecskemét   Szeged   Szolnok   Miskolc   Körmend   Békéscsaba   Székesfehérvár   Ajka   Szombathely

még több település
Témakörök
Ünnepeljünk együtt!
Történelmi időutazás
Nagy könyvtári beavatás
Az én könyvtárosom
Olvas az ország
Irány a természet!
Célközönség
baba
kölyök
tini
felnőtt
nyugdíjas
minden korosztály
Legfrissebb
Ingyenes beíratkozás
Városi Művelődési Központ és Könyvtár
Rétság
Ingyenes beiratkozás és amnesztia
Dégenfeld Művelődési Központ, Könyvtár és Kastélymúzeum
Baktalórántháza
"Tekerd le a tartozásod!"
Dobozi Közösségi Ház és Könyvtár
Doboz