| kezdőlap | regisztráció | települések | intézmények | témakörök | programtípusok | OKN számokban | archívum |
ORSZÁGOS KÖNYVTÁRI NAPOK
Köszöntő

Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az egyes intézmények tevékenységét közös gondolkodással, egységre törekvő koordinációs szerepével, együttes projektek forrásainak megteremtésével tudta és tudja támogatni. Erre az Országos Könyvtári Napok programsorozat szervezésével minden évben nagyon jó lehetőség nyílik. 2016-ban már egy évtizedes múlttal készülődnek a könyvtárak az őszi eseményekre.

Az októberi napok alatt az elmúlt évektől némileg eltérő szerkezetben szeretnénk végiggondolni sokak érdeklődésére számító fontos témákat. Közben figyelünk arra is, hogy népszerűsítsük azokat a törekvéseinket, amelyeket az elmúlt 10 évben sikerült megalapoznunk. A könyvtárak most is valamennyi korosztályra gondolva, eddigi együttműködő partnereik mellé újakat is bevonva tervezik a hét mozgalmas és tartalmas napjait. Összehangolt tevékenységünk a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínál a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.

Ebben az évben egy Nagy Könyvtári Beavatás részese lehet a lakosság. Most is az a célunk, hogy a hét során kerüljenek középpontba azok a mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek az tájékozódáshoz, ismeretszerzéshez, kulturált közösségi együttléthez nyújtanak segítséget. Örülnénk, ha a könyv- és könyvtárbarátok közreműködésével minél több olyan személyt is elérnénk, akik még nem járnak rendszeresen könyvtárba. Ebben segít a témakörök változatossága is. Ezek közül kiemelünk néhány újdonságot.

Napjainkban sokan és sokat foglalkoznak a környezeti fenntarthatóság témakörével. A zöld könyvtár napján erre koncentrálódik majd a figyelem. Tervezzük a könyvtárak "zöldítését", összegezzük és a lakosság számára is tudatosítjuk ökológiai szolgáltatásainkat.

A nagy könyvválasztó napon kerül sor a legtöbb író-olvasó találkozóra, irodalmi délutánra, felolvasóestre, olvasómaratonra. A kisebbeknek 10. alkalommal indul el a Legyél te is Kölyökolvasó! irodalmi játék, a középiskolások részvételére pedig a Nagy Könyves Beavatás elnevezésű kreatív, fiatalos, olvasásnépszerűsítő akció számít.

A hét legérdekesebb és talán leglátványosabb napja a könyvtári legek napja lesz. Arra biztatjuk a csatlakozó településeket, hogy próbálják megtalálni azt az olvasókhoz és a könyvtári szolgáltatásokhoz kapcsolódó témát, amiben az adott közösség kiemelkedő lehet. Azt is lényegesnek tartjuk, hogy a könyvtárosokat más szemszögből is megismerjék az olvasók, feltérképezve milyen sokféle egyedi tudással, érdekes hobbival, kreatív szabadidős tevékenységgel rendelkeznek mindazok, akiknek napi tevékenysége az információgyűjtés, a foglalkozásvezetés, vagy éppen a könyvkölcsönzés.

Október 9-én – sokak örömére – ismét Könyves Vasárnap! A könyvtárak rendhagyó programokkal, rendkívüli könyvtárnyitással, izgalmas meglepetésekkel várnak mindenkit. A legtöbb helyen a délelőtt a családoknak szól: mesékkel, dalokkal, játékokkal varázsolva el a kicsiket; a délutáni és esti órákra pedig zenés, táncos kínálattal a felnőtteket várják a könyvtárak.

Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

Bízunk benne, hogy ismét több ezer embernek tudunk majd örömet szerezni az októberi napokban, hiszen a választékos kínálat a legkisebbektől a nagyikákig sokaknak teremthet lehetőséget a tartalmas közösségi együttlétre, élményszerzésre.

Budapest, 2016. szeptember 12.

 

Ramháb Mária
elnök
Informatikai és Könyvtári Szövetség
Települések
Veszprém   Budapest   Szolnok   Miskolc   Kecskemét   Szeged   Körmend   Salgótarján   Eger   Székesfehérvár

még több település
Témakörök
Zöld könyvtár
Könyvválasztó
Múltidéző
Könyvtári legek
Mozdulj ki!
Célközönség
baba
kölyök
tini
felnőtt
nyugdíjas
Legfrissebb
Bűnbánó hét
Putnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Könyvtára
Putnok
Bűnbánó hét
Putnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Könyvtára
Putnok
Bűnbánó hét
Putnoki Humán Szolgáltató Központ Városi Könyvtára
Putnok